obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín E, A, vápnik, draslík a veľa vlákniny
sušením sa v nich (tak ako aj v ostatnom ovocí) zvyšuje obsah antioxidantov a železa, majú tiež antibakteriálne účinky
ľudia s ochorením obličiek a žlčníka by kvôli obsahu kyseliny šťaveľovej konzumáciu sliviek nemali preháňať
sú zaručeným prostriedkom proti zápche v akejkoľvek podobe – napríklad môžete zaliať sušené slivky vlažnou vodou a nechať odstáť cez noc. Ráno potom nalačno vypite šťavu a zjedzte slivky.
aj vďaka tomu, že slivky nie sú príliš kalorické, zbavujú telo nadbytočného tuku a čistia organizmus, sú skvelou voľbou pri boji s nadváhou
okrem klasického spracovania sliviek, ako je napríklad sušenie, kompótovanie, príprava lekváru či destilovanie, sa zo sliviek pripravuje aj slivkový ocot a zo slivkových kôstok sa vyrába olej, ktorý sa používa v kuchyni i kozmetike