Jablká

  • sušené jablká obsahujú napríklad vitamíny A, C a vit. skupiny B (podporujú činnosť mozgu)
  • nachádzajú sa v nich aj špeciálne enzýmy, ktoré pomáhajú pri rozkladaní tuku
  • kyselina listová je dôležitá pre tehotné ženy
  • z minerálnych látok je to vápnik, fosfor, železo, horčík a draslík
  • majú najviac pektínu (jedna zo zložiek vlákniny) zo všetkého ovocia, ktorý bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov, podporuje činnosť čriev aj vylučovanie toxínov z tela
  • enzýmy v jablku priaznivo pôsobia na trávenie. Črevnú mikroflóru udržiavajú v rovnováhe a šetria pankreas, pretože obsahujú látky podobné inzulínu.
  • vďaka flavonoidom, antioxidantom a pektínu chránia jablká aj pred rakovinou
  • pomáhajú pri zápche, vysokom cholesterole, obličkových kameňoch, odvádzajú z tela prebytočnú vodu, podporujú krvotvorbu, jablčný ocot odbúrava tuk
  • čerstvé jablká obsahujú 85% vody a aj keď sú veľmi sladké, tak od nich nepriberiete