- datle rastú na palme, ktorá môže dosiahnuť výšku až 30 metrov a arabsky sa nazýva „Nakheel“ – rovnako ako stavebná firma zo Spojených Arabských Emirátov, ktorá má na svedomí známe umelé ostrovy v tvare palmy. Využiť sa dá celá datľová palma – napr. ako stavebný materiál, na rybárske lode, vyrezávané nádoby, odkvapy, odháňanie hmyzu, ako prírodné hnojivo, palivo, na stavbu príbytkov, na výrobu kobercov, vejárov a mnohých ďalších predmetov...
- využiť sa dajú napríklad aj ako krmivo pre hospodárske zvieratá, v podobe múky, džúsu alebo sirupu, v kuchyni sa spracúvajú na sladko aj na slano - naložené v oleji s korením alebo chilli, v sladkokyslom náleve s limetkami atď.
- dajú sa konzumovať vo všetkých štádiách dozrievania
- nie sú kyselinotvorné a obsahujú veľa zdravých sacharidov a všetky vitamíny okrem vitamínu E
- sú považované za jeden z najzdravších energetických zdrojov – najmä vďaka obsahu draslíka, chlóru a vitamínov skupiny B
- na jednej strane sú vhodné na lepšie zaspávanie, na strane druhej ide o prírodný „povzbudzovač“, ktorý dokáže zvýšiť koncentráciu napr. u študentov