Čučoriedky
- vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam sú podľa niektorých štúdií považované za najzdravšie ovocie na svete
- vitamín A, B (najmä B1) a C, vápnik, draslík, horčík, fosfor
- obsahujú triesloviny, ktoré pomáhajú pri hnačke a liečbe hemoroidov
- pektín znižuje hladinu cholesterolu
- vďaka kyslej šťave pôsobia ako sťahujúci a peelingový prstriedok
- nachádzajú sa v nich látky pôsobiace proti baktérii E. coli a ďalším stafylokokom spôsobujúcim črevné a žalúdočné problémy
- antokyány podporujú hojenie rán, pomáhajú odbúravať tuky, majú priaznivý účinok proti vredovej chorobe žalúdka
- pôsobia proti šeroslepote a iným očným chorobám, majú antiparazitický účinok proti hlístam, škrkavkám či detským mrliam
- listy a vňať – vďaka flavonoidom znižujú koncentráciu cukru v krvi (vhodné pri cukrovke), obsahujú tiež triesloviny (rovnako ako plody)