pestrec mariánsky (Silybum marianum) je v ľudovom liečiteľstve známy ako liek na pečeň, žlčník a podporu trávenia.
obsahuje zmes látok silymarin so širokým spektrom priaznivých účinkov pre zdravie
detoxikuje pečeň – neutralizuje lieky, drogy, syntetické látky z potravy, alkohol, pri otrave hubami
podporuje obnovu pečeňových buniek (pacienti po chemoterapii), je účinný pri liečení žltačky, cirhózy
pomáha pri endometrióze (choroba sliznice maternice)
vhodný pri gastritíde a vredových ochoreniach žalúdka a dvanástnika, podporuje látkovú výmenu
odporučené dávkovanie je 1 čajová lyžička ráno a večer
olej z pestreca sa neodporúča pre tehotné a dojčiace ženy a ľudí s vysokým krvným tlakom
Ľanový olej
priaznivo pôsobí na zníženie hladiny cholesterolu v krvi, znižuje tlak a riziko infarktu
vysoká hladina antioxidantov zabraňuje tvorbe zhubných nádorov
je bohatý na vitamíny minerály a omega 3 mastné kyseliny
veľmi vhodný pre ženy pri gynekologických problémech
pred i po otvorení ho uchovávame v chladničke
Konopný olej
obsahuje až 80% omega-3 a omega-6 esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, vitamín A, B-komplex, C, D a E, vápnik, horčík, draslík, železo
má príjemnú orieškovú chuť a trávovú vôňu – je vhodný k dochucovaniu studených jedál, šalátov, polievok aj hotových jedál. Nie je vhodný na vyprážanie, pretože neznáša vysoké teploty.
pôsobí preventívne proti obezite, kardiovaskulárnym ochoreniam či hyperaktivite
má protizápalové účinky, priaznivo pôsobí na hormonálnu rovnováhu žien, vďaka antioxidantom chráni bunky pred voľnými radikálmi. Znižuje krvný tlak, hladinu cholesterolu v krvi a jeho asi najdôležitejším účinkom je prevencia proti chorobám srdca a ciev.
čistí pokožku (pri vonkajšom aj vnútornom použití), udržuje jej prirodzenú vlhkosť, pomáha pri liečbe ekzémov, akné či lupienky. Má regenerujúce, omladzujúce a hydratujúce účinky, pôsobí proti vírusom, plesniam a baktériám. Obmedzuje vznik vrások a starnutie pokožky. Okrem priamej aplikácie na pokožku ho môžete napríklad primiešať do kúpeľa alebo votrieť do vlhkých vlasov a následne umyť vodou.
Kokosový olej
v kokosovom oleji sa nachádzajú zdraviu prospešné nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú dôležité pri stimulácii metabolizmu a sú ľahko stráviteľné – ide o tzv. zdravý tuk.
Najväčšie zastúpenie má kyselina laurová, ktorá sa nachádza aj v materskom mlieku, je ľahko stráviteľná a má antivirotické účinky. Ďalej je to kyselina myristová, kaprylová, kaprinová a stearová. Aj vďaka nim je kokosový olej odolný voči oxidácii.
chráni imunitný systém, podporuje metabolizmus a trávenie, pôsobí prospešne pri poruchách štítnej žľazy, srdcovocievnych ochoreniach, žalúdočných vredoch, podvýžive, hypoglykemii, aj proti starnutiu
neobsahuje cholesterol, predstavuje rýchly zdroj energie a je vedecky potvrdené, že môže napomáhať aj pri chudnutí
je vhodný pre studenú kuchyňu, ale aj na vyprážanie a pečenie. Pri teplote do 25°C má tuhé skupenstvo.
okrem konzumácie je výborný aj v starostlivosti o pleť a vlasy. Odporúča sa pre všetky typy pokožky vrátane suchej a citlivej. Výborný je aj ako masážny olej alebo telové mlieko. Môže sa používať aj po holení, pri starostlivosti o pery a zuby a pri uštipnutí hmyzom. Hodí sa aj ako olej po opaľovaní alebo ako kúpeľový olej. Dajú sa z neho robiť rôzne vlasové zábaly, ale môže sa aj vtierať do vlasových korienkov alebo suchých a poškodených vlasov. Taktiež sa osvedčil proti lupinám. Vďaka silným antioxidantom je vhodný aj proti rôznym kožným ochoreniam ako kandidóza, kožné vyrážky, akné, ekzémy a pri hojení jaziev.
Tekvicový olej
semienka predstavujú hojnosť a symbol regenerácie
zvláčňujúci a reštrukturalizačný, na suchú, poškodenú a zrelú pokožku (na telo, ruky, zábaly na vlasy)
má utišujúce, preháňavé a obnovujúce účinky
pôsobí hojivo v tráviacom ústrojenstve, ale aj priaznivo pôsobí na prostatu, močové cesty a srdcovo-cievny systém
obsahuje vitamín E, B1, B2, B6, kyselinu linolovú, stearovú, palmovitú, olejovú, bohatý na minerály, najmä zinok, vápnik a horčík a stopové prvky (Fe, Mn, Cu, Zn)
pôsobí proti vypadávaniu vlasov, pri lámavosti nechtov, pri príznakoch demineralizácie
pomáha pri virózach a nachladnutí
odporúčaná dávka pre dospelých je 1 polievková lyžica a pre deti 1 čajová lyžička denne
Sójový olej
sója obsahuje 18-25% lipidov, bielkoviny, vitamíny, uhlohydráty, stopové prvky, trocha škrobu, poskytuje asi 15-20% oleja a lecitín
má zmäkčujúce schopnosti, posilňuje obranyschopnosť pokožky, zabraňuje jej vysychaniu, pri kožných ochoreniach
pre zvýšenie účinnosti sa môže zmiešať s pupalkovým alebo borákovým olejom
výživná zálievka na šaláty
odporúča sa zvlášť pre diabetikov a neurotikov
pri vnútornom užívaní na kardiovaskulárny systém, kožné ochorenia vďaka lecitínu stimuluje činnosť mozgu, ovplyvňuje nervové a mozgové bunky, znižuje hladinu cholesterolu
Olej z vlašských orechov
vlašský orech býval v staroveku považovaný za symbol plodnosti a erotiky. Podľa keltských legiend je zasa symbolom koncentrovanej múdrosti.
V Číne sú orechy dodnes súčasťou ľudového liečiteľstva.
Svojim tvarom pripomínajú ľudský mozog a sú tiež známe ako „výživa pre mozog“. Využiť sa dá nielen plod, ale aj šupka a listy, ktoré majú vysoký obsah vitamínu C a trieslovín.
má vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín, lecitínu, fosforu a vitamínov B6 a E
je vhodný do studenej aj teplej kuchyne – na pečenie (hlavne do koláčov), dochutenie polievok, na omáčky a zálievky, šaláty, široké využitie má v orientálnej kuchyni
v kozmetike sa využíva napríklad ako opaľovací olej, zvlhčuje pokožku, pomáha liečiť akné a má regeneračné a tonizujúce účinky
Repkový olej
je považovaný za jeden z najlepších olejov na trhu, ktorý sa vyrovná oleju olivovému, ba v niektorých veciach ho dokonca prevyšuje. Obsahuje napríklad viac omega-3 a omega-6 mastných kyselín.
Výhodou je aj to, že repkový olej je tuzemský produkt a náš organizmus ho vie lepšie využiť.
má rôznorodé využitie - používa sa pri výrobe mnohých potravín, na smaženie, ale aj v studenej kuchyni či ako prísada do nafty
vďaka vysokému podielu polynenasýtených mastných kyselín a nízkemu podielu nasýtených mastných kyselín priaznivo pôsobí napríklad na hladinu cholesterolu v krvi a na cievy. Obsahuje tiež antioxidanty a vitamíny.
Slnečnicový olej
je bohatý na kyselinu linolovú a vitamín E
preventívne pôsobí proti kardiovaskulárnym chorobám, pri zvýšenej hladine cholesterolu, je vhodný pri arterioskleróze
ko základ pri bylinných olejoch alebo macerátoch, na masáž, na vlasy suché a oslabené horúčavou
pri vnútornom užívaní spolu s pupalkovým olejom na kožné ochorenia, zlepšuje kardiovaskulárnu činnosť, nervový a hormonálny systém, pri pravidelnom užívaní reguluje hladinu cholesterolu
jednoznačne najpoužívanejší olej
na varenie, na ochutenie ako zálievka
Bodliakový olej
v prvom rade má priaznivé účinky na pečeň, ale aj na žlčník, krvný tlak, kardiovaskulárny systém, kŕčové žily, hemoroidy
pomáha aj pri migrénach, závratoch či rôznych druhoch alergií
obsahu veľa vitamínu E a omega-6 mastnej kyseliny
odporúča sa skladovať pri izbovej teplote na tmavom mieste
hodí sa skôr do studenej kuchyne, neodporúča sa tepelne upravovať
Avokádový olej
hlavným pestovateľom avokáda na svete je Mexiko
má nízky obsah nasýtených a vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, obsahuje vitamíny A, B, D a E, a látku betasitosterol, ktorá je účinným antioxidantom a znižuje hladinu LDL (zlého cholesterolu) v krvi
má mnoho priaznivých účinkov na organizmus, ako napríklad kontrola nadváhy, prevencia vysokého krvného tlaku, liečba cukrovky, regulácia a prevencia kŕčových žíl, prevencia určitých druhov rakoviny, odstraňovanie voľných radikálov z tel, regenerácia tkanív a mnohé ďalšie
veľmi dobre pôsobí aj na pokožku, a to najmä pri suchej, veľmi citlivej, zanietenej a unavenej pleti, pomáha pri lupienke a neurodermitíde, zahriaty sa môže použiť ako maska pre uhrovitú pleť. Celkovo pokožku ochraňuje a pôsobí ako prevencia celulitídy a starnutia pleti.
Makový olej
vhodný je napríklad pri angíne, anémii, reumatických ochoreniach, migréne, chronickej únave, odporúča sa pri strese, psychickej i fyzickej námahe
môže sa užívať i v tehotenstve a počas dojčenia
obsahuje esenciálne mastné kyseliny, veľa vápnika, železa a vitamínu E
vďaka svojmu zloženiu má využitie nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike: Má príjemnú vôňu aj chuť, používa sa v studenej i teplej kuchyni, na slano aj na sladko. Pridáva sa do pleťových krémov, vlasových balzamov a kondicionérov, do masážnych a aromaterapeutických zmesí (pôsobí upokojujúco na psychiku, nervovú sústavu, pomáha pri neurózach a strese).
v aromaterapii dobre zvlhčuje a je výborným kozmetickým a rehabilitačným masážnym olejom
dobre pôsobí aj v zmesi s olejom zo pšeničných klíčkov (na zápal ďasien), v zmesi s pupalkovým alebo sójovým olejom zvyšuje účinnosť pri ekzémoch, je ideálny k príprave bylinných macerátov
výborný na varenie
posiľňuje a vyživuje pečeň, obličky a vyživuje krv
vhodný pri problémoch s kĺbami
Ryžový olej
má neutrálnu chuť a používa sa na pečenie, vyprážanie, grilovanie ale aj v studenej kuchyni
neobsahuje cholesterol a vďaka antioxidantom pomáha znižovať hladinu škodlivého cholesterolu (LDL), chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, bojuje proti voľným radikálom, spomaľuje proces starnutia buniek a má priaznivý vplyv na činnosť pohlavných orgánov
ako jediný z rastlinných olejov obsahuje prírodný antioxidant Gamma Oryzanol, ktorý pomáha udržiavať správne hodnoty tráviacich štiav v žalúdku a má priaznivé účinky pri liečbe žalúdočných vredov. Používa sa aj pri liečbe duševnej nerovnováhy a symptómoch menopauzy.
nevvoláva žiadne alergické reakcie
Olej z pšeničných klíčkov
sýtooranžovej až žltej farby, je polovysychavý
na zrelú alebo poškodenú pokožku, pomáha pri suchej koži, pri vypadávaní vlasov, akné a psoriáze
na šalátové zálievky
obsahuje 50-55% kyseliny linolovej a 35-38% kyseliny olejnej, lecitín, vitamíny K a F, provitamín D, má vysoký obsah vitamínu E a je hodnotený ako najkvalitnejší olej
Olej z kukuričných klíčkov
čírožltej farby, charakteristického zápachu a chute
výborný olej na studenú kuchyňu
môže sa pridávať aj do polievok či omáčok, odporúča sa ale vlievať až po čiastočnom vychladnutí pokrmov
vysoký obsah vitamínu E ho robí antioxidačným, blokujúcim voľné radikály
vnútorne vhodný aj pri anémii
Rybí olej
ako názov napovedá, tento rybí olej je výdatným zdrojom omega-3 mastných kyselín
znižuje vysoký tlak a zrážanlivosť krvi (vhodný pri trombóze žíl), chráni srdce a cievy, znižuje tiež hladinu cholesterolu a pomáha pri poruchách metabolizmu tukov a cholesterolu, ale aj pri cukrovke
ocenia ho aj mamičky - počas tehotenstva má vplyv na správny vývoj mozgu a nervového systému dieťaťa, počas dojčenia znižuje u detí výskyt alergií a ekzémov. Deťom sa podáva najmä kvôli výžive mozgu, podpore mentálneho vývoja a inteligenčných schopností, ale aj ako prevencia vzniku alergií, astmy a ekzémov.
pomáha pri syndróme suchého oka, tlmí zápaly kĺbov pri reume
odporučené denné dávkovanie:Deti – od 2 rokov 1 kávová lyžička, od 6 rokov 1 čajová lyžička.Dospelí – preventívne 1 čajová lyžička, pri ochoreniach 1 polievková lyžica.Odporúča sa užívať spolu s jedlom alebo po jedle.
Olej z hroznových jadierok
má vynikajúce antioxidačné účinky, obsahuje vitamín E a lecitín
je výborný pre ochranu kardiovaskulárneho systému, podporuje prietok krvi (najmä v končatinách), má blahodárny vplyv na pevnosť kožných kapilár
pri vonkajšom využití sa odporúča pre normálnu a mastnejšiu pleť – dobre sa vstrebáva a nezanecháva pocit mastnoty. Pomáha udržiavať vlhkosť, čím prispieva k spomaleniu starnutia pokožky. Používa sa tiež na riedenie hustejších olejov.