Kuzu

Pueraria lobata, Pueraria hirsuta je vinný krík pochádzajúci z Japonských hôr. Rastie tiež v USA, kde je rastlina známa pod menom Kudzu. Kuzu škrob sa získava z veľmi tvrdého divého koreňa tohto kríku.

Priaznivé účinky Kuzu

Prášok kuzu je veľmi koncentrovaný škrob. Kuzu sa odporúča predovšetkým na zažívacie problémy - posilňuje a reguluje zažívanie. Je ľahko stráviteľný. Zbavuje vnútorné orgány prekyslenia a bakteriálnych infekcií.
Kuzu má vysoký obsah flavonoidov, ktoré priaznivo pôsobia na obehový systém. 

Pomáhajú regulovať metabolizmus, uvoľňujú cievy. Kuzu pomáha znižovať krvný tlak, uľavuje od chronickej migrény, znižuje cholesterol a riziko utvárania krvných zrazenín. Pomáha pri nachladnutí a znižuje teplotu. Kuzu sa tiež odporúča pri únave, nedostatku vitality, problémoch čriev a žalúdka.

Varenie s Kuzu

Kuzu jej skvelý zahusťovací prostriedok. Používa sa do polievok, omáčok, pudingov, dezertov, koláčov (kde okrem iného vyrovnáva kyselosť cukrov) alebo ako nápoj. Na dva dcl tekutiny sa používajú 2 lyžičky kuzu. Použitie kuzu výrazne nemení chuť jedla.

Nápoj z Kuzu

Dáme variť 1,5 dcl vody. Zatiaľ si v 1 dcl rozmiešame 1,5 čajovej lyžičky kuzu a kúsok slivky Umeboshi. Rozmiešané kuzu s umeboshi pridáme do vriacej vody a varíme 1 až 2 minúty. Vytvorí sa nám gelová konzistencia. Pre deti dochutíme ryžovým sirupom a pre dospelých sójovou omáčkou Johsen Shoyu a pár kvapkami zázvoru. Nápoj pijeme teplý.