Riasa obsahuje komplexné polysacharidy, podobné celulóze. Pri jej spracovaní je potrebné, aby sa škrobové vlákna rozpustili a zneutralizovala sa výrazná chuť, ktorú riasy v prírodnej forme majú.
Riasa obsahuje komplexné polysacharidy, podobné celulóze. Pri jej spracovaní je potrebné, aby sa škrobové vlákna rozpustili a zneutralizovala sa výrazná chuť, ktorú riasy v prírodnej forme majú.
Priemyselné - komerčné spracovanie používa kyselinu sírovú a anorganické bieliace prostriedky. Výsledkom je jeho zlá kvalita. Takýmto produktom sa radšej vyhnite.
Voľte vždy Agar spracovávaný tradičnou prirodzenou metódou. Riasy sa zbierajú a sušia pri pobreží, následne sú vynesené do hôr, kde sa varia s octom, aby hrubá vláknina zmäkla. Zmes sa následne cedí, vyžmýkaná tekutina sa nalieva do nádob, kde sa nechá usadiť. Získaná želatina sa následne krája a suší na bambusových tyčiach niekoľko týždňov. Výsledkom sú vyschnuté a krehké tyčinky, či nastrúhané jemné vločky.
Rastlinná želatina Agar - Agar je ľahko stráviteľná, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje peristaltiku čriev (pre zvýšený účinok sa kombinuje s ľanovým semienkom či zázvorom). Zároveň prečisťuje tráviaci trakt od usadenín. Pôsobí zásadotvorne.
Agar Agar je čisto rastlinného pôvodu a neobsahuje kalórie. Používa sa na prípravu želé do zákuskov, koláčov, pudingov, ovocných dezertov. Keďže je jej chuť neutrálna, je vhodné namiesto vody použiť ovocné šťavy. Pripraviť si z nej môžte aj slané pokrmy - zeleninové aspiky zo zeleninových vývarov.
Agar rozustíme vo vode, ovocnej šťave, či zeleninovom vývare. Súčasne v ňom môžte variť zeleninu, ovocie.
Želatina z agarových tyčiniek
1 tyčinka agaru, 3 šálky vody. Tyčinku namočíme na 30 minút do vody, následne varom tyčinku rozpustíme. Necháme ztuhnúť na chladnom mieste.
Želatina z agarových vločiek
6 čajových lyžičiek agarových vločiek na 1 l vody. Vločky namočíme na 30 minút do vody varíme, pokiaľ sa nerozpustia. Necháme ztuhnúť na chladnom mieste.